Τεστ Παπανικολάου

Τεστ Παπανικολάου

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου;

Το Τεστ Παπανικολαόυ ή η Μέθοδος Παπανακαλάου ή απλά το Τεστ Παπ πήρε το όνομα του και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, το 1923, από τον διάσημο Έλληνα ιατρό και βιολόγο Γεώργιο Παπανικολάου. 

 

Πρόκειται για μία μέθοδο εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας, η οποία χρησιμεύει στην ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας, την αρχή δηλαδή της μήτρας.

Σύμφωνα με έρευνες, πολλές γυναίκες στην Ελλάδα αποφεύγουν να κλείσουν ραντεβού με τον γυναικολόγο τους διότι φοβούνται όχι μόνο τα αποτελέσματα αλλά και την ίδια την διαδικασία της εξέτασης. Στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για μια απλή εξέταση, ανώδυνη που διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά και έχει σώσει ήδη πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.


Γιατί είναι σημαντικό το τεστ Παπανικολάου;

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι στις γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να γίνει αντιληπτός αφού ενδέχεται να μην εμφανίζει συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα φτάσουν στο σημείο να εμφανιστούν, η νόσος μπορεί να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Με το Τεστ Παπ ο γυναικολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας πιθανές μεταβολές στα κύτταρα (νεοπλασίες), οι οποίες δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Επίσης με το τεστ Παπ μπορούν να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή κάποιος έρπητας. Τέλος με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες αλλά και μολύνσεις.


Πότε γίνεται το Τεστ Παπανικολάου;

Το πρώτο τεστ Παπ γίνεται είτε μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, είτε στην ηλικία των 21 ετών. Η εξέταση είναι απλή και κατά κανόνα οι γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση κατά τη διάρκειά της. Ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών οι οποίες νιώθουν αίσθημα πόνου, πρόκειται συνήθως για κάτι το καθαρά ψυχολογικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το αίσθημα αυτό να είναι έντονο.   

Ιδανικά προγραμματίστε την συγκεκριμένη εξέταση για κάποια στιγμή που δεν θα είστε αδιάθετες. Θυμηθείτε ότι η καλύτερη χρονική περίοδος για να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σας.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση
  Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση

  Τι είναι η Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση;

  Ο ρόλος της υστεροσκόπησης και της λαπαροσκόπησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της υπογονιμότητας είναι πολύ σημαντικός.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Εμμηνόπαυση
  Εμμηνόπαυση

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κλιμακτήριο;

  Η επέκταση του προσδόκιμου της ζωής τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να περνούν πολλές γυναίκες ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, μετά την εμμηνόπαυση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ενδομητρίωση
  Ενδομητρίωση

  Τι είναι η Ενδομητρίωση;

  Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αποκολλάται μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης και αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr