Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου

Κυήσεις υψηλού κινδύνου (ΚΥΚ)

Ποιες χαρακτηρίζονται Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου;

Ως κυήσεις υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται οι εγκυμοσύνες στις οποίες παρουσιάζεται μεγαλύτερος κίνδυνος είτε για τη μητέρα, είτε για το έμβρυο σε σχέση με εκείνες που έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη.

Ακόμα, με τον ίδιο χαρακτηρισμό, περιγράφονται και οι κυήσεις στις οποίες υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί κάποιο πρόβλημα μετά τη γέννα ή κάποιο πρόβλημα που θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κύηση ή τον τοκετό.

Οι λόγοι που κατατάσσουν μια κύηση στις υψηλού κινδύνου είναι προβλήματα υγείας και παθολογικές καταστάσεις που είτε προϋπάρχουν είτε παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι οι έγκυες με ηλικία κάτω των 19 ή άνω των 35 ετών, υπέρβαρες ή λιποβαρείς (με βάρος μικρότερο των 46 κιλών), με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, με περισσότερους από 5 τοκετούς, με ιστορικό αποβολών, πρόωρων τοκετών ή γενετικών παθήσεων, με προηγούμενες καισαρικές τομές, με εγκυμοσύνες που σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις (πχ σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία ή καρδιοπάθεια), εγκυμοσύνες με επιπλοκές, προεκλαμψία, πολύδυμη κύηση, κυήσεις με υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου, ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας ή του κόλπου, παρατεταμένο τοκετό και κύηση μετά από θεραπεία υπογονιμότητας.


Διάγνωση και θεραπεία

Σε όλες τις περιπτώσεις κυήσεων υψηλού κινδύνου είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ακολουθηθεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα η κατάλληλη θεραπευτική οδός ή οποία σε συνδυασμό με την κατάλληλη μαιευτική θα αντιμετωπίσει την κατάσταση και θα περιορίσει σημαντικά τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

Για την ακρίβεια υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι διάγνωσης των κυήσεων υψηλού κινδύνου όπως είναι οι βιοχημικές εξετάσεις και οι βιοφυσικές μέθοδοι παρακολούθησης και εκτίμησης της κατάστασης του εμβρύου. Μια γυναίκα με κύηση υψηλού κινδύνου παρακολουθείται με συχνές ιατρικές επισκέψεις, με εξειδικευμένες εξετάσεις και παρακολούθηση του εμβρύου. Έτσι, μπορεί να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα για την κατάσταση του μωρού και της μητέρας και ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση αλλά και να βοηθήσει την εγκυμοσύνη να εξελιχθεί με όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό τρόπο.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Θηλασμός-Λοχεία
  Θηλασμός-Λοχεία

  Τι είναι η Λοχεία;

  Η περίοδος που ακολουθεί τον τοκετό ονομάζεται λοχεία. Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Υπερηχογράφημα κύησης
  Υπερηχογράφημα κύησης

  Τι είναι το Υπερηχογράφημα κύησης;

  Το υπερηχογράφημα κύησης αποτελεί στην ουσία την πρώτη εικόνα για το μωρό σας, αλλά πολύ περισσότερο χρησιμεύει ώστε να δοθεί η επιβεβαίωση από τον ιατρό σας ότι όλα βαίνουν καλώς στην εγκυμοσύνη σας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προγεννητικός έλεγχος
  Προγεννητικός έλεγχος

  Τι είναι ο Προγεννητικός έλεγχος;

  Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως κύριο στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr