Τοκετός μετά από καισαρική (VBACK)

Τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

Τι είναι η VBAC;

Η επιθυμία πολλών γυναικών να βιώσουν την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού είναι ιδιαίτερα δυνατή. Η εξέλιξη τόσο της κύησης όσο και του τοκετού είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που τελικά θα καθορίσουν το κατά πόσο ο φυσιολογικός τοκετός είναι πράγματι εφικτός.

Για τις γυναίκες που δεν κατόρθωσαν την πρώτη φορά να γεννήσουν φυσιολογικά υπάρχει πλέον, χάρη στις εξελίξεις της ιατρικής, μια δεύτερη ευκαιρία.  Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να υποστηρίζεται το γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά και ότι η καισαρική δεν είναι υποχρεωτική για τους επόμενους τοκετούς.

Υπάρχει η λεγόμενη VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) ή “Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική” η οποία έχει αρχίσει να γίνεται πολύ συνηθισμένη στις ιατρικά προηγμένες χώρες. Η απόφαση ωστόσο για την συγκεκριμένη επιλογή απαιτεί τη συνεργασία με τον ιατρό, τόσο ώστε να παρασχεθεί η κατάλληλη πληροφόρηση, όσο και για να παρθεί η απόφαση σχετικά με την εφαρμογή της ή μη.


Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η VBAC;

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να επιλεγεί ο φυσιολογικός τοκετός μετά από μια καισαρική όπως είναι: οι ενδείξεις που έκαναν απαραίτητη την πρώτη καισαρική να μην υπάρχουν πια, η προηγούμενη τομή στη μήτρα να είναι οριζόντια και χαμηλή και η εγκυμοσύνη να είναι κανονική. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια υπέρταση, η σοβαρή δυσαναλογία της λεκάνης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι επίσης σημαντικοί λόγοι οι οποίοι ίσως τελικά να οδηγήσουν εκ νέου σε μια καισαρική.

Από την άλλη υπάρχουν κάποιες θετικές παράμετροι που βοηθούν στην επιλογή της VBAC όπως είναι το έμβρυο να είναι μικρότερο από τέσσερα κιλά, να υπάρχει σωματική αρμονία ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στους δύο τοκετούς να ξεπερνά τα δύο χρόνια αλλά και να έχει προηγηθεί πλήρης απουσία επιπλοκών κατά την διάρκεια της καισαρικής που προηγήθηκε.


Τι πλεονεκτήματα έχει η VBAC;

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετά αλλά και σημαντικά προτερήματα που παρουσιάζει η VBAC, τα οποία είναι κυρίως ο ελαττωμένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και περιόδου ανάρρωσης αλλά και ο λιγότερος πόνος μετά τη γέννα. 


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Θηλασμός-Λοχεία
  Θηλασμός-Λοχεία

  Τι είναι η Λοχεία;

  Η περίοδος που ακολουθεί τον τοκετό ονομάζεται λοχεία. Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Υπερηχογράφημα κύησης
  Υπερηχογράφημα κύησης

  Τι είναι το Υπερηχογράφημα κύησης;

  Το υπερηχογράφημα κύησης αποτελεί στην ουσία την πρώτη εικόνα για το μωρό σας, αλλά πολύ περισσότερο χρησιμεύει ώστε να δοθεί η επιβεβαίωση από τον ιατρό σας ότι όλα βαίνουν καλώς στην εγκυμοσύνη σας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προγεννητικός έλεγχος
  Προγεννητικός έλεγχος

  Τι είναι ο Προγεννητικός έλεγχος;

  Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως κύριο στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr