Θηλασμός-Λοχεία

Θηλασμός-Λοχεία

Τι είναι η Λοχεία;

Η περίοδος που ακολουθεί τον τοκετό ονομάζεται λοχεία. Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό.

 


Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της Λοχείας;

Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό, το σώμα της γυναίκας επανέρχεται σταδιακά στην προηγούμενη του κατάσταση ενώ σε περίπτωση που η γυναίκα το έχει επιλέξει, ξεκινάει και ο θηλασμός του βρέφους.

Κατά την περίοδο αυτή συμβαίνει μια πληθώρα αλλαγών μεταβολών και διαδικασιών τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της γυναίκας όπως είναι η απότομη μείωση του βάρους, η εξαφάνιση της κοιλιάς, οι αλλαγές στην παραγωγή των ορμονών, οι μεταβολές στο μέγεθος του στήθους και η συστολή της μήτρας. Είναι ενδεικτικό ότι με το πέρας του τοκετού η μήτρα αρχίζει να συσπάται και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να επανέλθει σιγά σιγά στο αρχικό της μέγεθος. Η ένταση αυτών των συσπάσεων είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του θηλασμού κατά την οποία αυξάνεται η δραστηριότητα της μήτρας.


Θηλασμός

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Η προσπάθεια να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται πάντα με ισορροπημένη διατροφή και ποτέ με εξαντλητικές δίαιτες ενώ καλό είναι επίσης να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου για τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές, δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό κάθε γυναίκα μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητές της χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ακόμη, τα λεγόμενα «λόχεια» που δημιουργούνται από το βλεννογόνο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, αποσπώνται και βαθμιαία αποβάλλονται. Η επιστροφή στο φυσιολογικό θα ολοκληρωθεί όταν θα προκληθεί η πρώτη ωορρηξία.

Τέλος, από τη θηλή των μαστών εκρέει μεταξύ δεύτερης και τρίτης ημέρας μετά τον τοκετό το λεγόμενο «πρωτόγαλα» το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα. Το «ώριμο» γάλα εμφανίζεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τον τοκετό και είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νεογνού.


Γιατί είναι σημαντική η περίοδος της Λοχείας;

Συμπερασματικά η διάρκεια της λοχείας είναι πολύ σημαντική τόσο για την σταδιακή σωματική αποκατάσταση της μητέρας όσο και για την ψυχική της ισορροπία, αφού παράλληλα προσπαθεί να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο μέλος της οικογένειας.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Υπερηχογράφημα κύησης
  Υπερηχογράφημα κύησης

  Τι είναι το Υπερηχογράφημα κύησης;

  Το υπερηχογράφημα κύησης αποτελεί στην ουσία την πρώτη εικόνα για το μωρό σας, αλλά πολύ περισσότερο χρησιμεύει ώστε να δοθεί η επιβεβαίωση από τον ιατρό σας ότι όλα βαίνουν καλώς στην εγκυμοσύνη σας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προγεννητικός έλεγχος
  Προγεννητικός έλεγχος

  Τι είναι ο Προγεννητικός έλεγχος;

  Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως κύριο στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Κυήσεις υψηλού κινδύνου (ΚΥΚ)
  Κυήσεις υψηλού κινδύνου (ΚΥΚ)

  Ποιες χαρακτηρίζονται Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου;

  Ως κυήσεις υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται οι εγκυμοσύνες στις οποίες παρουσιάζεται μεγαλύτερος κίνδυνος είτε για τη μητέρα, είτε για το έμβρυο σε σχέση με εκείνες που έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr