Πολυκυστικές Ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες

Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες;

Πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζονται εκείνες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 8 χιλιοστά.

 

Οι μικρές αυτές κύστεις περιέχουν ωάρια, τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουν παραμείνει στάσιμα ως προς την εξέλιξή τους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες απαντώνται σε ποσοστό 20 με 30 τοις εκατό των γυναικών.

Το λεγόμενο και ως «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από διαταραχές περιόδου, μέχρι τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία αν και σε πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν αρκετά αργότερα. Το «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» απαντάται σε ποσοστό 10 με 15 τοις εκατό των γυναικών.


Τι συμβαίνει όταν μία γυναίκα έχει Πολυκυστικές Ωοθήκες;

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν λειτουργούν φυσιολογικά με αποτέλεσμα αντί για ένα μεγάλο, να παράγουν πολλά μικρά ωοθυλάκια και ως εκ τούτου να παρουσιάζουν ορμονικά προβλήματα, όπως αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων και καθυστέρηση στην εμφάνιση της ωορρηξίας, ακόμα και για πολλούς συνεχόμενους μήνες.


Ποια είναι τα συμπτώματα των Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η εμφάνιση κάτω των οχτώ περιόδων ανά έτος, η αύξηση βάρους, η ανάπτυξη τριχοφυΐας σε μέρη που συνήθως την εμφανίζουν οι άντρες (π.χ κοιλιά ή πιγούνι), η ακμή και η υπογονιμότητα.


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας;

Καλό βέβαια είναι να ξεκαθαριστεί, προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση, ότι δεν παρουσιάζουν υπογονιμότητα όλες οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Αν για παράδειγμα μία ασθενής έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και καταφέρνει ελάχιστες φορές τον χρόνο να έχει ωορρηξία, αρκεί ένας γόνιμος σύντροφος ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες τους για σύλληψη και τεκνοποίηση. Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα ναι μεν παρουσιάζει στον υπέρηχο πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο δεν έχει διαταραχές στον κύκλο της. Στις περιπτώσεις αυτές η εικόνα της απλά αντανακλά ένα πλούσιο απόθεμα ωαρίων.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση
  Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση

  Τι είναι η Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση;

  Ο ρόλος της υστεροσκόπησης και της λαπαροσκόπησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της υπογονιμότητας είναι πολύ σημαντικός.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Εμμηνόπαυση
  Εμμηνόπαυση

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κλιμακτήριο;

  Η επέκταση του προσδόκιμου της ζωής τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να περνούν πολλές γυναίκες ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, μετά την εμμηνόπαυση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Ενδομητρίωση
  Ενδομητρίωση

  Τι είναι η Ενδομητρίωση;

  Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αποκολλάται μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης και αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr