Φυσιολογικός Τοκετός

Φυσιολογικός τοκετός

Τι γνωρίζετε για τον Φυσιολογικό Τοκετό;

Από τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, η έλευση αυτής της στιγμής κυριαρχεί στη σκέψη της γυναίκας. Η στιγμή του τοκετού αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και την φυσιολογική εξέλιξη κάθε εγκυμοσύνης.

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της κύησης, η εγκυμοσύνη φτάνει στο τέλος της και τότε η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με το κρισιμότερο στάδιο της πορείας των τελευταίων εννέα μηνών.


Ποιο το πλεονέκτημα του Φυσιολογικού Τοκετού;

Ο φυσιολογικός τοκετός προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα, το όποιο δεν είναι άλλο από την γρήγορη ανάρρωση της γυναίκας ενώ επιπλέον θεωρείται ότι ενδυναμώνει το δέσιμο μεταξύ του παιδιού και της μητέρας.


Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε για τον Φυσιολογικό Τοκετό;

Πράγματι η εμπειρία του τοκετού αποτελεί μια κορυφαία βιωματική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας. Έτσι λοιπόν ο αρχικός στόχος κάθε εγκυμοσύνης είναι ο φυσιολογικός τοκετός, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν απειλείται η ζωή της μητέρας ή του μωρού και με την βεβαιότητα ότι καλύπτονται όλοι οι σχετικοί όροι ασφαλείας. Σε περίπτωση έστω και της παραμικρής ένδειξης απειλής η καισαρική τομή καθίσταται απολύτως αναγκαία.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως τι προκαλεί την διαδικασία του τοκετού, μια σειρά χημικών αντιδράσεων και πολλές ορμονικές και φυσικές αλλαγές προδίδουν την έλευσή του. Το πόσο ευδιάκριτα είναι τα σημάδια του τοκετού είναι κάτι το οποίο ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Εφόσον όμως η γυναίκα έχει λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, είναι σε θέση να διακρίνει τις σαφείς ενδείξεις, τα συμπτώματα του τοκετού που είναι οι συνεχείς συσπάσεις μακράς διάρκειας, το κολπικό έκκριμα, η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια και το λεγόμενο «σπάσιμο» νερών. Μόλις η γυναίκα παρατηρήσει τις συγκεκριμένες ενδείξεις πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο και να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που βοηθούν στον περιορισμό του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά πάντα εφαρμόζονται σε συνεργασία με τον αρμόδιο γυναικολόγο ώστε η ανάλυση των παραμέτρων της κάθε μεθόδου να οδηγήσει από κοινού, στις σωστές επιλογές.


Ποια είναι τα στάδια του Φυσιολογικού Τοκετού;

Σε γενικές γραμμές ο φυσιολογικός τοκετός αποτελείται από τρία στάδια: το στάδιο της διαστολής του τραχήλου, το στάδιο της γέννησης του μωρού και το στάδιο της αποκόλλησης του πλακούντα και της εξαγωγής του από τη μήτρα. Η εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού και της μαίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας βοηθά σημαντικά και διευκολύνει την μητέρα σε κάθε στάδιο του φυσιολογικού τοκετού.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Θηλασμός-Λοχεία
  Θηλασμός-Λοχεία

  Τι είναι η Λοχεία;

  Η περίοδος που ακολουθεί τον τοκετό ονομάζεται λοχεία. Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Υπερηχογράφημα κύησης
  Υπερηχογράφημα κύησης

  Τι είναι το Υπερηχογράφημα κύησης;

  Το υπερηχογράφημα κύησης αποτελεί στην ουσία την πρώτη εικόνα για το μωρό σας, αλλά πολύ περισσότερο χρησιμεύει ώστε να δοθεί η επιβεβαίωση από τον ιατρό σας ότι όλα βαίνουν καλώς στην εγκυμοσύνη σας.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Προγεννητικός έλεγχος
  Προγεννητικός έλεγχος

  Τι είναι ο Προγεννητικός έλεγχος;

  Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως κύριο στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr