Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση

Τι είναι η Ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αποκολλάται μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης και αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

 

Στη συνέχεια προσκολλάται συνήθως σε όργανα, όπως είναι οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα ενώ κάποιες φορές υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί στο έντερο και την ουροδόχο κύστη. Στα σημεία αυτά δημιουργούνται κύστεις με αίμα και με μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως κάποια εκατοστά, οι οποίες δεν έχουν τον τρόπο διαφυγής από το σώμα, προκαλώντας έτσι φλεγμονή και πόνο.


Ποια είναι τα συμπτώματα της Ενδομητρίωσης;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά τόσο λίγο πριν από την περίοδο, όσο και κατά τη διάρκειά της, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πίσω στη λεκάνη εκτός της εμμήνου ρύσης, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η επώδυνη και συχνή ούρηση και το αίσθημα κόπωσης. Πάντως, η ένταση του πόνου δεν είναι ανάλογη της έκτασης της πάθησης. Μπορεί δηλαδή μια γυναίκα με έντονο πόνο να έχει μικρές εστίες ενδομητρίωσης ή αντιθέτως μια γυναίκα μπορεί να πάσχει από βαριά ενδομητρίωση χωρίς να έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα. 


Αποτελεί συχνό γυναικολογικό πρόβλημα;

Σύμφωνα με έρευνες η ενδομητρίωση ταλαιπωρεί το 10-15% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να την εμφανίσουν και οι ίδιες.


Πώς σχετίζεται η Ενδομητρίωση με την υπογονιμότητα;

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ενδομητρίωση είναι η υπογονιμότητα. Το 40% περίπου των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση. Μετά από θεραπεία η γονιμότητα συχνά αποκαθίσταται και η εγκυμοσύνη καθίσταται έτσι εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση η ενδομητρίωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε με φάρμακα, είτε με χειρουργείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού δυστυχώς τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση
  Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση

  Τι είναι η Υστεροσκόπηση-Λαπαροσκόπηση;

  Ο ρόλος της υστεροσκόπησης και της λαπαροσκόπησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της υπογονιμότητας είναι πολύ σημαντικός.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Εμμηνόπαυση
  Εμμηνόπαυση

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κλιμακτήριο;

  Η επέκταση του προσδόκιμου της ζωής τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να περνούν πολλές γυναίκες ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, μετά την εμμηνόπαυση.

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
  Πολυκυστικές ωοθήκες

  Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες;

  Πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζονται εκείνες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 8 χιλιοστά.

  Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουτράκι

Ελ. Βενιζέλου 46, 20 300 Λουτράκι

Τηλ.: 27443-01262, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα & Πέμπτη: 11:00 - 20:00

 

Αθήνα

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98, Αθήνα, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-7777207, Κιν.: 6985160291

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετάρτη & Παρασκευή: 16:00 - 22:00

 

© 2017 Sotiris Mitrou. All Rights Reserved.

Designed by imode.gr